NordPlus Adult 2023

Projekti nimi: Accesibility = possibility
Projekti kestus: 07/2023 - 09/2024
Projekti teema: kaasamine

Üleminekuga meditsiiniliselt lähenemiselt puuetega inimeste psühhosotsiaalsele lähenemisele muutub olemasolev keskkond, nii füüsiline kui ka infoväli, peamiseks takistuseks puuetega inimeste osalemisele ühiskonnas. Universaalne disain (edaspidi UD) võib olla parim viis tagamaks ligipääsetavust puudega inimestele.

Riigitasandi valitsused vastutavad nõuetekohase ja õiglase puudepoliitika arendamise ja rakendamise eest. Sageli me teame, mis on valesti, kuid harva teame viise, kuidas olukorda parandada. Riigid (Leedu, Läti, Eesti) tunnevad endiselt puudust koolitajatest ja ekspertidest, kes suudaksid pakkuda UD-alaseid teadmisi igapäevaselt. Eesmärgipärane kompetentsikeskus võiks selle probleemi lahendada.

Käesolev projekt kogub kokku vajaliku professionaalide terviku, kes töötavad UD valdkonnas, töötab välja igas partnerriigis UD valdkonnas teadmiste raamatukogu ja kuvandab võimaliku toimimise mudeli. Uuring võrdleb ekspertteadmisi partnerriikide vahel täiskasvanute õppes UD valdkonnas. Uuringu eesmärk on töötada välja soovitused tulevaste partnerlusalaste algatuste jaoks ja seeläbi luua alus uutele projektidele spetsiifiliste UD koolitusmoodulite (või programmide) ettevalmistamiseks.

Projekti sihtgrupid:

  • Kompetentsikeskuse eksperdid, kes pakuvad spetsiifilisi teadmisi või korraldavad täiskasvanutele koolitusi UD valdkonnas.
  • Haridustöötajad täiskasvanutele, kes töötavad (tulevaste või juba olemasolevate) keskkonnaspetsialistidega.
  • Spetsialistid, kes tegelevad füüsilise- ja infokeskkonnaga.
  • Projekti sihtgrupid - puuetega inimesed, eakad, lapsed, väikelastega noored vanemad ja teised ühiskonna liikmed, kes tunnevad piiranguid ligipääsmatu keskkonna tõttu.

ÜLES