Tähelepanu!

Juhime tähelepanu, et antud uudis on rohkem kui aasta vana, mistõttu võib olla sisu vananenud. Soovitame võimalusel tutvuda uuemate infoallikatega sellel teemal.

Insuldipatsientide selts: insuldist taastumisel on oluline motivatsioon

03.11.2021 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

Rahvusvahelist insuldipäeva peetakse 29. oktoobril ja Eesti insuldipatsientide seltsi hinnangul on insult üha efektiivsemalt ravitav, kuid olulist rolli taastumisel mängib haigete ja abistajate teadlikkus.

Insuldi võtmesõnadeks on motivatsioon ja teadlikkus. «Insuldi ravis ja taastusravis on oluline seada eesmärke. Igal patsiendil on oma eesmärgid. Tervenemisel aitab soovitud tulemuseni aga motivatsioon,» rääkis Eesti insuldipatsientide seltsi juht Elen Kirt. Eesmärkide seadmisel ja hoidmisel on väga oluline roll insuldist taastumisel ja tervenemisel.

«Kuna insuldist taastuja vajab abistavat kätt spetsialistide, toetajate ning lähedaste näol, siis on selge, et insuldihaige vajab abi ka motivatsiooni hoidmisel,» sõnas Kirt. Oluline on vältida insuldi tagajärjel tekkivat püsipuuet või surma. Haiguse eelse tervisliku seisundi saavutavad vähesed, kuid see on võimalik järjepideva töö tulemusel.

Eesti insuldipatsientide selts korraldab 12. novembril seminari «Teadmised motiveerivad» insuldihaigetele, lähedastele ja kõigile huvilistele. Seminar toimub veebipõhiselt ning on kõigile osalejatele tasuta.

Vaata seminari päevakava ja Zoomi linki SIIT (klikitav)

Eesti insuldipatsientide seltsi loojad rõhutavad, et insult on raske ja invaliidistav ajuhaigus, mis tekib aju veresoone sulgumise või aju veresoone lõhkemise tagajärjel. Haigus haarab ja häirib kogu keha tööd – liikumist, rääkimist, mälufunktsioone, tajumist, nägemist.

Seltsi eestvedajate sõnul on insult üha efektiivsemalt ravitav ning loodud Eesti insuldipatsientide selts aitab haigetel ja nende lähedastel motivatsiooni hoida pakkudes elukvaliteeti parandavaid teadmisi, kogemusi ja kogukonnatunnet.

Infot seltsi tegevuse, liitumise ja ürituste kohta leiab kodulehelt www.insuldiselts.ee, Facebook www.facebook.com/Insuldiselts ja Instagram https://www.instagram.com/insuldiselts/

TOP