Korduv pöördumine seoses Õiguskantsleri ettepanekutega karistusseadustiku muutmiseks

13.09.2024 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

Eesti Puuetega Inimeste Koda pöördus 05.02.24 Justiitsministeeriumi poole seoses Õiguskantsleri ettepanekutega karistusseadustiku muutmiseks. 14.03.24 vastuskirjas tõi Justiitsministeerium välja, et karistusseadustiku muutmise eelnõu on plaanis ette valmistada 2024. aasta jooksul. Oleme e-posti vahendusel uurinud, millal täpsemalt eelnõuga plaanitakse tegeleda, kuid pole vastust saanud, mistõttu pöördume ametliku kirjaga, et meelde tuletada Õiguskantsleri ettepanekuid hindamaks, kas oleks põhjust mõelda uue karistusnormi loomisele.

Peame puuetega inimeste eestseisjana oluliseks teemat fookuses hoida ning ootame reaalseid tegevusi seadusandja poolt, et väärkohtlemise juhtumeid hoolekandeasutustes ei toimuks, mistõttu pöördume taaskord teemaga poliitikakujundajate poole.
Oleme oma 05.02.24 pöördumisele saanud vastuse ka Sotsiaalministeeriumist, kes on tegelenud viidatud küsimusega Lastekaitseaduse muutmiseks, kuid nende hinnangul ei ole seadust võimalik muuta enne uue karistusnormi lisamist.

Palume Justiitsministeeriumi poolt viivitamatult infot, mis ajaraamis tegeletakse seaduse tasandil muutmist eeldavate küsimustega, et kaitsta puuetega laste ja täiskasvanute väärikust, õiguseid ja huve. Milliseid tegevusi ja analüüse on ettevõetud, et Õiguskantsleri ettepanek tööse võtta? Puudega inimesed on Põhiseaduse alusel riigi ja kohalike omavalitsuste erilise hoole all.

TOP