Tähelepanu!

Juhime tähelepanu, et antud uudis on rohkem kui aasta vana, mistõttu võib olla sisu vananenud. Soovitame võimalusel tutvuda uuemate infoallikatega sellel teemal.

Teemapäev ERMis tutvustab kaasavat disaini

03.12.2021 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

3. detsembril, rahvusvahelisel puuetega inimeste päeval toimub ERMi osalussaalis avatud näitusel „Kaasav ELU“teemapäev koos giidituuriga, tehakse kirjeldustõlke peatus Miljard Kilgi ülevaatenäitusel ning lisandub hariv filmiprogramm. Päeva eesmärgiks on juhtida tähelepanu puuetega inimeste õigustele ning probleemidele elu erinevates valdkondades.

Näituse „Kaasav ELU“ kuraatoriteks on Tiia Artla ja Jana Kadastik Tallinna Ülikoolist, ERMi koostööpartneriteks on Eesti Pimedate Liit ja kirjeldustõlke rännaku viib läbi koguhoidja Siret Saar (ERM).

Päev on pühendatud rahvusvahelisele puuetega inimeste päevale, näitus ja teemapäeva programm on mõeldud kõigile huvilistele, kuna näitusel „Kaasav elu“ ja „Kohtumised“ on palju sensoorseid eksponaate ja audiolugusid.

Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Jakob Rosin sõnas: “On hea meel tõdeda, et aina enam ligipääsetavust jõuab kultuuri ja muuseumiruumi. Kaasav elu on ideaalne näide, kuna kaasab ühelt poolt nägemispuudega inimesi, pakkudes ligipääsetavat muuseumikülastust ning samas aitab nägijatest külastajatele selgitada nägemispuudega inimeste igapäevaeluga seotut.”

  1. detsembril toimub:

· Kell 12.30 Kirjeldustõlget Miljard Kilgi näitusel teeb Siret Saar (tuuri ajal pääs näitusele tasuta), tuur on mõeldud nägemispuudega inimestele, kuid põnev ka teistele

· Kell 13 ERMi giid Anti Lillak teeb tuuri vaegnägijatele näitustel "Kohtumised"

· Kell 11–17 filmiprogramm näituse "Kohtumised" ees

Näitus „Kaasav ELU“ annab ülevaate, kuidas Tallinna Ülikooli erinevate erialade üliõpilased rakendavad interdistsiplinaarselt oma teadmisi, luues kasutajasõbralikke õppevahendeid, mis ühteaegu on universaalsed ja rakendatavad laiemas sihtgrupis, sealjuures arvestavad ka erinevate erivajadustega. Külastajad saavad ise kogeda läbi loodud õpivahendite, näiteks taktiilsete raamatute, kuidas nägemispuudega inimesed saavad aimu milline on üks õige karu või kuidas õppida aastaaegasid.

Näitusel “Kaasav ELU“ jagatakse informatsiooni mitmetasandiliselt (ekraanidel, plakatitel kui QR koodi kasutades). Teisest küljest esitletakse näitusel praktilisi teostusi. Selline ülesehitus peaks kutsuma külastajat kaasa mõtlema, kuidas rakendada kaasava disaini põhimõtteid, et luua ligipääsetavat keskkonda, (õppe)vahendeid jm, mis oleks nii universaalsed kuid kohandatavad individuaalsetele vajadustele. Näituse külastajale on pakutud võimalus vaadata, kuulata ja otsustada ise: kas ja kuidas saaks luua ligipääsetavaid keskkondi ning leida vastus küsimusele “kas erivajadus on ikka eriline?”

Näitus „Kaasav ELU“ on avatud kuni 10.01.2022; kolmapäevast pühapäevani kell 10–18. Sissepääs näitusele kuni 31.12.2022 püsinäituse „Kohtumised" tasuta piletiga.

Näituse sünnile aitasid kaasa palju partnerid: Eesti Rahva Muuseum, Eesti Pimedate Liit, Eesti Pimedate Raamatukogu, Liikva Päikesekodu, Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Ülikool, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, G. Otsa nim Tallinna Muusikakool, Tallinna Tehnikaülikool (TalTech), Tallinna Tehnikakõrgkool, Tallinna Ülikool, Tallinna Heleni Kool, Tartu Emajõe Kool, Porkuni Kool, Tallinna Tondi Kool, Tallinna 21. Kool, Vääna Kool, Hiiumaa vabakool, Sadama Koor, Piret Räni, Daniel Kotsjuba, Malle Lüll, Aron Lips, Liana Vihm.

Fotoalbum näituse avamisest https://bit.ly/kaasav-elu-avamine; fotode autor Anu Ansu.

TOP