Tähelepanu!

Juhime tähelepanu, et antud uudis on rohkem kui aasta vana, mistõttu võib olla sisu vananenud. Soovitame võimalusel tutvuda uuemate infoallikatega sellel teemal.

Kuhu pöörduda vaimse tervise murede korral? Tasuta abi ja tugi

16.03.2021 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

Füüsilise tervise ja heaolu kõrval on samavõrd oluline tähelepanu pöörata ka meie enesetundele ja sellele, kuidas me kogeme ümbritsevat maailma, tuleme toime pingete ja stressiga, millised on suhted teiste inimestega. See on eriti aktuaalne praeguse koroonakriisi ajal, kuid ka nüüd on võimalik saada psühholoogilise tuge nii riigilt kui ka kogukonnalt.

Kriisid toovad kaasa palju ebamäärasust ja stressi, mis võib negatiivselt mõjutada kõikide inimeste vaimset tervist sõltumata vanusest, elustiilist ja senisest psüühilisest seisundist. Kui negatiivsed tunded, kurbus ja ärevus hakkavad häirima igapäevaseid toimetusi, oleks hea küsida nõu vaimse tervise spetsialistilt või pöörduda perearsti poole.

Vaimse tervise häirete, diagnoosimise ja ravi võimaluste kohta leiab infot internetist ja erinevatelt abitelefonidelt.

Kuhu pöörduda abi saamiseks?

Abi lastele, noortele ja lapsevanematele

Mures last, noort ja lapsevanemat saab aidata Harno Rajaleidjate e-nõustamine esmaspäevast reedeni kell 10-14. Oma küsimusi ja mõtteid saab jätta ka teistele aegadel ning neile vastatakse esimesel võimalusel. Rohkem infot Rajaleidja veebilehel.

Õpilaste vaimset tervist toetavad Peaasi ja Lasteabi veebilehed. Peaasi.ee pakub noortele vanuses 16-26 vaimse tervise teemal nõustamist videosilla või kirjaliku e-nõustamisena. Lasteabi telefon 116111 on suunatud igas vanuses lastele ning töötab 24/7, nõu saab küsida ka veebivestluse kaudu. Palju kasulikku infot leiab portaalist Teeviit.

  • Noorte Usaldustelefon 646 6666 N–L 19–22. Usaldus.ee
  • Usaldustelefon Lapse mure. Tel 646 0770 E–R kl 10–18

Abi kõigile vanusegruppidele

  • Tallinna Psühholoogiline Kriisiabi. Tel 631 4300 E–R kl 9–20, L kl 10–20
  • Eluliini usaldustelefon. Enesetappude ennetamise keskus. Tel 655 8088 (eesti keeles) kl 19–7. Tel 655 5688 (vene keeles) K, N, R kl 19–7
  • Ohvriabi. Kriisitelefon 658 5087, E–R kella 10–17
  • Anonüümne nõustamine seksuaalsuse, tervise, lähedaste suhete, lastesaamise jms teemadel
  • Online nõustamiskeskus Lahendus.net
  • Meeleoluhäirete ja stressispektri häirete valdkonnas saab abi – ühingust Arengukeskus Avitus. Arengukeskus pakub nõustamist, supervisiooni, teraapiaid ning erinevaid rühmatöö- ja koolitusprogramme.
  • Jaanson&Lääne – psühholoogiline ja psühhiaatriline abi. Registreerimine tel 517 7222, 782 1011. Vastuvõtt Tartus, Elvas, Otepääl, Jõgeval, Valgas, Põlvas, Tõrvas

Rohkem infot vaimse tervise kohta:

Tervise Arengu Instituudi terviseinfo portaal on usaldusväärne infoallikas.

Väga põhjalikku infot leiab Sotsiaalministeeriumi ja haigekassa toel tegutseva ühingu veebilehelt peaasi.ee, kus lisaks vaimse tervise häirete tutvustusele saab teha erinevaid veebiteste oma vaimse tervise hindamiseks või küsida anonüümselt nõu kogenud psühhiaatritelt ja kliinilistelt psühholoogidelt.

TOP