Tähelepanu!

Juhime tähelepanu, et antud uudis on rohkem kui aasta vana, mistõttu võib olla sisu vananenud. Soovitame võimalusel tutvuda uuemate infoallikatega sellel teemal.

Ülemaailmne puuetega inimeste tippkohtumine toimub 15.-17. veebruaris

17.01.2022 | Eesti Puuetega Inimeste Koda | Jaga Facebookis

Teine ülemaailmne puuetega inimeste tippkohtumine (Global Disability Summit) toimub virtuaalselt 15.–17. veebruaril 2022 ning seda korraldavad Norra valitsus ja Rahvusvaheline Puuetega Inimeste Liit. Tippkohtumine annab tõuke puuetega ÜRO inimeste õiguste konventsiooni (CRPD) täitmiseks, milleks on põhimõte, et kedagi ei jäeta maha, ning et COVID-19 kriisist väljudes peab ühiskond muutuma paremaks kui enne.

Ootused on kõrged, kuna riike, rahvusvahelisi organisatsioone ja kodanikuühiskonna esindajaid, sealhulgas puuetega inimeste organisatsioone kutsutakse üles esitama programmilisi lubadusi 26. jaanuariks 2022. Nende lubadustega kaasnevad konkreetsed meetmed ja tegevused puuetega inimeste õiguste edendamiseks, ebavõrdsuse vähendamiseks ja kaasavaks arenguks.

Sidusrühmad saavad inspiratsiooni juba välja pakutud ideedest, mida nimetatakse „kohustuste menüüks“ – loendist, mis töötati välja koostöös ülemaailmse puuetega inimeste võrgustikuga ning puuetega inimeste valdkonna ekspertidega, sealhulgas andmekaitseametnikega. Lisainfo saamiseks vaadake kohustuste menüüd SIIT (klikitav). Organisatsioonid võivad võtta enda peale kohustusi olemasolevast "menüüst" või pakkuda enda poolt sõnastatud tuleviku eesmärke.

Tippkohtumise eel korraldatakse ka noorte tippkohtumine ja kodanikuühiskonna foorum. Rohkem infot ja registreerimisvormid leiad siit (inglise keeles):

Noorte tippkohtumine, 14. veebruar 2022
Kodanikuühiskonna foorum, 15. veebruar 2022
Ülemaailmne puuetega inimeste tippkohtumine, 16.–17. veebruar 2022

Allikas: Euroopa puuetega inimeste foorum

TOP